Kitap önsözleri genellikle bir fotoğraf karesi ile başlamaz. Ama bazen sayfalarca yazsanız bir fotoğrafın söylediklerini anlatamazsınız. Ben o yüzden kitabımın önsözünün böyle bir fotoğraf ile başlamasını istedim. Bu fotoğraf herkese başka şeyler anlatabilir, hissettirebilir, ama pek çok hekime aynı duyguları yaşatacak diye düşünüyorum. Çekildiği zaman tıp fakültesi son sınıf öğrencisi, şimdilerde bir meslektaşımın fotoğrafı. Sabaha karşı bir saat. İçinde çok şey gizli bu karenin. Yorulmuş bir insan var. Uyumanın imkansız olduğu bir yerde yorgunluktan uyuyakalmış.
Pek çok insan o gece rahat yataklarında uyumak için sağa sola dönerken o kıvrıldığı küçük koltukta uyuyakalmış. Yanında açılmış ama bitirilememiş bir kahvaltı aslında yorgunluğunun ne kadar büyük olduğunu göstermeye yetmiş bence. Emin olun ki o gün sabahtan beri ilk kez oturabilmiş, onar dakikalık ayakta sayılabilecek yemek aralarını saymazsanız. Pek çok insanın on dakika kalmaya tahammül edemediği, çoğu zaman ilaç ve dezenfektan kokan, çöplerinde kanlı ve irinli tamponların eksik olmadığı bir hastane köşesinde kaç kişi uyumaya cesaret eder veya uyuyabilir. Düşünün bir kez hem de ertesi gün çalışmaya devam etmek zorunda uyumadan, onun gibi binlerce intörn, binlerce uzmanlık öğrencisi... Bence aslında bu fotoğraf, hekimlere yazılmış bir kitabın önsözüne değil de onların değerini bilemeyen insanların da görebileceği bir gazete sayfasına konmalı. Bu fotoğraf herkese farklı şeyler hissettirebilir. Ama bana sağlık çalışanları dışında kimsenin bilmediği ve asla anlayamayacağı yaşadığım çok zor, binlerce dramatik hekimlik karesinden sadece birini hatırlattı. Oysa bu fotoğraf çok eksik. Bu fotoğrafta gözükmeyen bir anne bir baba var. Hangi anne baba çocuğuna böyle bir uykuyu layık görür? Belki bu fotoğrafta görülmeyen bir eş, belki de sevimli bir kız çocuğu var? Onlar eşlerini, babalarını hiç böyle düşünür müydü? Belki de bu fotoğrafta görülmeyen bir kardeş var, abisi okusun doktor olsun diye kendi eğitiminden vazgeçmiş. Bilseydi vazgeçer miydi? Fotoğraftaki kahramanımız yaşlı bir teyzenin hayır duası, küçük bir çocuğun acıları geçtikten sonra gülen gözleri olmasa ertesi gün tekrar gelir bu acıları çeker miydi? Yoksa en yüksek puanlarla birçok kişiyi geride bırakıp girdiği sınava tekrar girip başka bir yeri kolaylıkla kazanamaz mıydı? Onu bekleyen uzmanlık sınavı, onu bekleyen mecburi hizmeti, onu bekleyen askerliği var. İçindeki insan sevgisi olmasa bu işi her gün, ölene kadar yapar mıydı? Başka fakültelerden arkadaşları yurtta onun ders çalışmaya ayırdığı zamana hep acıdılar, hem de onun bu halini hiç görmeden. İşte bu kitabı yazmak istememin en büyük nedenlerinden biri, böylesine özveri ile yetişen, özveri ile çalışan meslektaşlarıma kendi branşımla ilgili küçük bir katkı sağlayabilmekten öte bir şey değil. Çünkü bugünkü tıp eğitimimizde 6 yıl içinde sadece 3 hafta kulak burun boğaz hastalıkları ile ilgili bir eğitim alınıyor. Ama Kocaeli’den yapılan güzel bir araştırmada birinci basamağa başvuran hastaların %45.9‘unun üst solunum yolu enfeksiyonu ile başvurduğu bildiriliyor.
Bu da mezuniyet sonrası meslektaşlarımıza bazı konularda hatırlatmalar yapacak ek kaynaklara gereksinim olduğunu gösteren güzel bir örnek. Umarım bu kitap meslektaşlarımın pratik hayatta duydukları eksiklikleri tamamlamalarında yardımcı olur.
Kuşkusuz önsözler teşekkürle biter. Yazılan her satırda eşim Meltem ve minik kızım Zeynep’ten çaldığım zaman var. Onların desteği bana ilk kitabımı yazma gücünü verdi.
Prof Dr Raşit MİDİLLİ
İÇİNDEKİLER
BÖLÜM 1
KULAK BURUN BOĞAZ BAKISI
1. Kulak Burun Boğaz Bakısında Bakı Alanının Aydınlatılması
2. Burun Bakısı
3. Kulak Bakısı
4. Ağız-Boğaz Bakısı
5. Larinks-Hipofarinks Bakısı
6. Boyun Bakısı
BÖLÜM 2
BURUN HASTALIKLARI
1. Rinitler
2. Alerjik Rinit
3. Sinüzitler
4. Sinüzit Komplikasyonları
5. Epistaksis
6. Nazal Fraktür ve Yüz Travması
7. Burun ve Paranazal Sinüs Tümörleri
8. Burunda Yabancı Cisim
BÖLÜM 3
KULAK HASTALIKLARI
1. İşitme Kayıpları ve Tanı Yöntemleri
2. Otitis Eksterna
3. Otitis Medialar
4. Otitis Media Komplikasyonları
5. Otoskleroz
6. Ani İşitme Kaybı
7. Presbiakuzi
8. Akustik Travma
9. Tinnitus
10. Periferik Vertigo
11. Vestibüler Nörit (Vestibüler Nöronit)
12. Meniere Hastalığı
13. Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo
14. Kulakta Yabancı Cisim
BÖLÜM 4
ORAL KAVİTE-OROFARİNKS HASTALIKLARI
1. Tonsillofarenjitler
2. Adenotonsillektomi
3. Oral Lezyonlar
4. Ankiloglossi (Kısa Frenulum)
5. Ranula
6. Horlama ve Apne
7. Oral Kanserler
BÖLÜM 5
LARİNKS HASTALIKLARI
1. Dispne, Trakeotomi ve Trakeostomi
2. Disfoni
3. Larinks Kanserleri
4. Hipofaringeal, Laringeal ve Trakeal Yabancı Cisim
BÖLÜM 6
BOYUN HASTALIKLARI
1. Tükrük Bezi Hastalıkları
2. Boyunda Kitleye Yaklaşım
3. Fasiyal Paralizi